Blog

Jelentős áremelkedés várható 2024-ben az ingatlanpiacon

2024-06-24
Az MBH Jelzálogbank friss elemzése szerint 2024-ben jelentős áremelkedés várható az ingatlanpiacon, amit a kedvező gazdasági kilátások és a csökkenő kamatszintek fognak elősegíteni.

Az MBH Jelzálogbank elemzése szerint 2024-ben jelentős áremelkedésre számíthatunk az ingatlanpiacon, amit a kedvező gazdasági kilátások és a csökkenő kamatok segítenek elő. A növekvő kereslet miatt az árak 4-8%-kal emelkedhetnek, főként a jobb elhelyezkedésű településeken.

A hitelezési piac aktivitása is növekedhet, köszönhetően az új CSOK Plusz hitelprogramnak, amely 2024. január 1-jén váltotta fel a korábbi CSOK-ot és CSOK-hitelt. Az új program kedvezményes hitellehetőséget kínál gyermeket vállaló házaspároknak, a hitelösszegek a gyermekek számától függően alakulnak. A babaváró hitel összege is nőtt, 10 millióról 11 millió forintra, bár a feltételek szigorodtak.

Az MBH Bank előrejelzései szerint a CSOK Plusz hitelprogram jelentős keresletet generálhat, és 2024-ben országos szinten akár 12 ezer család is igényelhet ilyen hitelt, átlagosan 25 millió forintos hitelösszeggel. Ez mintegy 300 milliárd forint új hitelt jelenthet a piacon.

A falusi CSOK továbbra is elérhető marad, támogatva a preferált kistelepüléseken élő, gyermeket vállaló családokat. A támogatás összege felhasználható használt lakások vásárlására, bővítésére vagy korszerűsítésére is, ami tovább növelheti az ingatlanpiac aktivitását ezeken a területeken.

2023-ban az ingatlanárak stagnáltak, de 2024-ben a kereslet növekedése várhatóan az árak emelkedését hozza, különösen a falusi CSOK által támogatott településeken. Országos szinten az elemzők 4-8%-os áremelkedést prognosztizálnak.

 

Összefoglalva:

Az MBH Jelzálogbank elemzése alapján 2024-ben élénkülés várható az ingatlanpiacon. Az alacsonyabb kamatok és a kedvező gazdasági környezet ösztönözhetik a lakásvásárlásokat, míg az új CSOK Plusz hitelprogram jelentős támogatást nyújt a gyermeket vállaló családoknak. Az ingatlanárak emelkedése várhatóan folytatódik, különösen a kedvezményezett településeken. Az idei év kiváló lehetőségeket kínálhat azoknak, akik most tervezik ingatlanvásárlásukat.

 

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?
Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése